Ha eljön a Halloween vele együtt előkerülnek a félelmetesebb hangulatú zenék is, hogy még inkább ráhangolódjunk erre az időszakra. Erre az egyik legalkalmasabb előadó Michael Jackson, aki ebben a témában is lenyűgöző dalokat alkotott. A Thriller-t a mai napig a Halloweeni bulik elengedhetetlen része, mint zeneileg, mint táncilag. Ezen kívül van még pár sötétebb hangvételű dala, amik ugyanolyan figyelmet érdemelnek.

Thriller

Talán sokan nem tudják, de a Thrillernek volt egy demo verziója, ami Starlight néven futott. Eredetileg Rod Temperton dalszerző írta, aki Michael Jackson áttörést jelentő Off The Wall szólóalbumán is dolgozott. Az eredeti ötlet az volt, hogy egy olyan dalt írjanak, amely megfelel Jackson mozi iránti szeretetének és fejlődő személyiségének. Greg Phillinganes, Michael akkori billentyűse megerősítette, hogy ő, Michael, Quincy Jones és Rod Temperton a stúdióban játszották a dalt, amikor Michael és Quincy elkezdett ötletelni egymásnak – például bizonyos akkordokat cseréltek, hogy a dal sötétebb hangzású legyen és hozzáadtak egy farkasüvöltést is. A Thriller producere, Quincy Jones úgy gondolta, hogy magának a dalnak kell lennie az album címadójának, de a „Starlight” gyenge cím volt. Egy nappal később a dalból Thriller lett.

Rod Temperton elmondta:

“Felébredtem, és csak kimondtam ezt a szót… Valami a fejemben azt mondta, ez a cím. Elképzelhető a Billboard toplisták élén.”

Miután eldöntötték a dal címét, Temperton állítólag néhány óra alatt átírta a teljes szöveget. “A „Starlight” majdnem pontosan úgy hangzik, mint a „Thriller”, mert gyakorlatilag ugyanaz a dal, csak nagyon különböző szövegekkel.” – Rod Temperton

A THRILLER bővített, speciális kiadásának második acetátos változata tartalmazza a Starlight-ot, de később visszavonták – továbbra sem adták ki.

Az 1982 decemberében kiadott THRILLER album címadó dala lett, amely a valaha kiadott első számú legkelendőbb lemez lett.
A 14 perces rövidfilm, amelyet John Landis rendezett, több mint 1 millió dollárba került. 1983. december 2-án mutatták be az MTV-n az Egyesült Államokban, és a következő nyilatkozatot tartalmazta:

“Erős személyes meggyőződésem miatt szeretném hangsúlyozni, hogy ez a film semmilyen módon nem támogatja az okkultizmusba vetett hitet.”

Michael által valaha készített „legszórakoztatóbb rövidfilmjének vagy videójának” nevezték.

„Nagyon szerettem volna szörnyeteggé válni, mert ez lehetőséget adott arra, hogy valaki mássá váljak. Csak mókás volt elbújni a maszk mögé, és igazán kiengedni ezt a részét, a testedet vagy az érzéseidet… egyszerűen izgalmas volt ezt megtenni. És a tánc, és minden morfondírozás, és minden szórakoztató dolog, amit csináltunk – annyira emlékezetes!

Érdekesség, hogy készült a dalról egy paródia, melyet Yvonne Gage énekel. A szám 1984-ben jelent meg Doin’ It In A Haunted House címmel.

Ghosts

A dalt Michael írta Teddy Riley-vel, majd felkérték, hogy írjon egy dalt az új Addams Family filmhez. Végül visszautasította és helyette saját rövidfilmet írt (ami a Ghosts lett), beleértve azt a dalt is, amelyet eredetileg a filmhez írt, az Is It Scary.

A Ghosts című számot Michael Ghosts című minifilmjében hallhattuk először, amely 7-9 millió dollárba került, és Beverly Hillsben mutatták be 1996. október 24-én. A kritikusok által elismert 40 perces rövidfilmet Stan Winston rendezte, amelyben Michael játszotta az összes főszereplőt – Michael Jackson Stephen Kinggel együtt írta.

„Telefonon írtuk, Stephen és én” – mondta Michael.

„Ő egy kedves srác – csodálatos. Telefonon írtuk, csak beszélgettünk.”

Is It Scary

A kisfilmben felcsendül az Is It Scary szám, amit eredetileg a fent említett Addams Family Values című filmhez írtak James Harris III és Terry Lewis-al. A Paramount Pictures leszerződtette Jacksont, hogy rögzítsen egy horror témájú dalt a filmhez (ami az “Is It Scary” lett) és egy videóval reklámozza, de a dalt szerződési nehézségek miatt kihagyták a filmből. Ehelyett eredetileg a Ghosts című kisfilm alatt egész végig hallható volt, mielőtt Michael megírta és hozzáadta a címadó dalt.

2 Bad

A 2 Bad című számot Michael, Bruce Swediennel, Ivan Moore-ral és Dallas Austinnal írta, ami a HIStory albumon, valamint a Ghosts című minifilmjében szerepelt – ez volt az egyetlen dal a kisfilm mega ritka első verziójában, a Ghosts és az Is It Scary később lett hozzáadva. Az eredeti verzióban is voltak különböző effektusok, színek és hangok, egyéb mellékzenék, plusz a Polgármester más átalakítása.

Threatened

Michael írta Rodney Jerkinsszel, Fred Jerkins III-mal és LaShawn Daniels-szel. A Threatened 2001 októberében kiadott INVINCIBLE című albumához rögzítették. A dalt széles körben Jackson 1982-es slágerének, a Thrillernek a folytatásaként emlegetik. Mindkét dal történetmesélés szerűen íródott és a horror műfajban nagyon egyedi témái vannak. A Threatenedet a This Is It Turné zenei Interlude-jaként tervezték bemutatni. Sajnos Michael Jackson 2009. június végén bekövetkezett váratlan halála miatt a turné sosem valósulhatott meg.