Michael Joseph Jackson 1958. augusztus 29-én született az Indiana állambeli Gary városában. Szülei Joe Jackson és Katherine Jackson, akiknek kilenc gyereke közül Ő volt a hetedik. Már egészen korán kisgyermekként belekerült a popszakmába apja jóvoltából, aki a fiaiból egy bandát kovácsolt. Így született meg 1964-ben a Jackson 5 együttes Michael, Jermaine, Jackie, Tito, Marlon majd később Randi közreműködésével.

Hatalmas sikereket értek el különböző versenyeken, tehetségkutatókon majd a Motown kiadónál kötött szerződésük hozta meg nekik a berobbanó sikert, emellett Diana Ross is nagy segítségükre volt. Diana nagyban támogatta a fiúk karrierjét, Michael egyik legjobb barátjaként tekintett rá. 1975-ben az együttes az Epic Records kiadóhoz szerződtetett, ahol The Jackson néven folytatták tovább karrierjüket.

Közben Michael elindította saját szólóalbumát a Got to Be There 1972-ben és egyben a karrierje is kezdett különválni a testvéreitől. Majd megjelent a Ben, a Music & Me, a Forever, Michael, a One Day in Your Life és a Farewell My Summer Love albumai, amik még a Motown kiadó alatt lettek kiadva. Az Epic kiadó által kiadott lemeze 1979-ben az Off the Wall több mint 20 millió példányban kelt el világszerte és több díjat is elnyert, ami a szupersztárságba sodorta Michael-t.

Következő albuma 1982-ben a Thriller volt, ami minden idők legtöbbet eladott albuma. A világon összesen 104 millió darabot adtak el belőle. Ezután is legendás albumok jelentek meg, mint a Bad, a Dangerous, a HIStory: Past, Present and Future, a Blood On The Dance Floor: HIStory in the Mix és az Invincible. Később kiadott posztumusz albumai a Michael és az Xscape, melyben korábban kiadatlan dalok szerepelnek.

1985-ben Lionel Ritchie-vel együtt írta a „We are the World” jótékonysági himnuszt, amelyet 39 zenei előadó vett fel. A dal több mint 63 millió dollárt gyűjtött össze humanitárius segítségnyújtás céljából Afrikában és az Egyesült Államokban, és négy Grammy-díjat nyert. Aztán 1992-ben Michael megalapította a Heal the World Alapítványt – egy szervezetet, amely elkötelezett a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítése érdekében szerte a világon.

1994-ben feleségül vette Elvis Presley lányát Lisa Marie Presley-t, akivel 2 év múlva elváltak. Második házassága Deborah Jeanne Rowe-val történt 1996-ban, akitől 2 gyermeke született Prince Michael Jackson I és Paris Jackson. Harmadik gyermeke Prince Michael Jackson II, becenevén Blanket, amit később Bigi-re változtatott.

Michael 2009 márciusában bejelentette, hogy egy végső 50 koncertből álló koncertsorozatig visszatér, de ez sajnos már nem valósulhatott meg junius 25-én történő halála miatt. Végül a This Is It-ből egy mozifilm lett, amin a koncert főpróbáit, előkészületeit és egyben Michael Jackson utolsó napjait láthatjuk, amit a színpadon töltött.