Michael Jackson védjegyei – A stílus királya

Michael Jacksonnak különleges stílusa volt az öltözködés terén is. Mindig valami mást, valami megkérdőjelezhetőt akart, amire a közönség mindig kereste a választ. Azt akarta, hogy a színpadon mindenki láthassa és kövesse a táncmozdulatait. Ennek fényében pedig különböző trükköket vetett be, hogy a rajongók mindig őt figyeljék előadás közben. Ezeknek az egyedi ötleteknek a kivitelezésében pedig segítségére volt Michael Bush és Dennis Tompkins, akik megalkották Michael kiegészítőit és ruháit.

Fehér kesztyű

A fehér kesztyű talán a legikonikusabb darabja volt a popsztárnak.
A kesztyű szinte hozzánőtt a Billie Jean című számhoz. Michael már gyerekként készített magának kesztyűt a színpadi fellépéseihez és ezt felnőttkorára sem változott. Érdekesség, hogy több különböző színben is elkészítették. A fekete színű kesztyűt például a History turné promo videójában viselte, amit Budapesten forgattak.

Cipő

Michael Jackson szinte mindig fekete, bőr Florsheim márkájú mokaszint viselt, amit gyermekkora óta hordott. Ebben a cipőben tanult meg táncolni, ezért félt, hogyha ezt egy másik lábbeliben tenné akkor nem tudna benne ugyanúgy mozogni. Emellett nem engedte, hogy a cipőit kifényezzék, mert akkor nem tudott volna ugyanúgy táncolni. A cipői mind be voltak törve, ezért ha kipolírozták volna akkor nagyobb eséllyel elcsúszott volna bennük.

Fehér szalag

Michael Jackson azért ragasztotta a kezére, hogy a közönség jobban tudja követni az ujjait és megértsék a táncmozdulatait. Akik nem voltak közel a színpadhoz, azok így könnyebben láthatták. A fehér szín a fény miatt volt fontos, mert az jobban láthatóvá tette. Plusz a korábbi sötétebb bőrén is jobban elütött ez a szín. Érdekesség, hogy csak a mutató, a gyűrűs és a kisujját ragasztotta be.

Fehér zokni

Ugyanúgy mint a fehér szalagnál is, ezt is a figyelemfelkeltés céljából hordta, ami a védjegyévé vált. Egy fehér sportzokni, amit kézzel varrott négyzetes Swarovski kristályokkal díszítettek, amik a fényt csodálatosan visszaverték. A fehér zoknit kristályok nélkül is hordta a magánéletében és egyéb eseményeken. A rövidebb nadrágszárral pedig még inkább láthatóvá tette a zoknit. Régen Fred Astaire és Gene Kelly az 1950-es évek óta használták ezt a trükköt.

Kalap

michael-jackson-kalap

Michael Jackson kétféle gyapjú kalapot viselt. Leggyakrabban a feketét hordta, a fehéret pedig a Smooth Criminal című dalához. A kalap viselésével Michael azt az illúziót próbálta kelteni, hogy pár centivel magasabb és egyben remek kelléke volt a táncnak.

Karszalag

A karszalag ötlete improvizáció volt. Michael Jackson szerint a ruhái nem voltak elég jellegzetesek ezért került a jobb karjára a karszalag. Mérete 2,5 hüvelyk széles és 18 hüvelyk hosszú volt és a színe mindig más volt. Ezzel a kis kiegészítővel egyből azonosítani lehetett, amit Michael szeretett volna.

Fehér karmerevítő

Michael Jacksont néha a legváratlanabb tárgyakban látta meg a legújabb divatirányzatot. A fehér karmerevítőt egy orvosi merevítő ihlette, amit általában a kéztőalagút szindróma kezelésére használnak. Ezt a kiegészítőt először a Black or White című kisfilmjében viselte.

Lábvédő

Michael Jacksont jobban érdekelte, hogy a baseball játékosok, mit hordanak, minthogy végignézzen egy meccset. Különösen az elkapó ruháján akadt meg a szeme, aki lábvédőt visel. Ezért arra gondolt mi lenne, ha Ő is hordaná ezt a felszerelést. Így el is készítették neki fém verzióban. Nemcsak színpadi hanem más egyéb eseményeken is hordta.

»