Michael Jackson halálának második évfordulója előestéjén Sonu Nigam, indiai énekes arról adott interjút, hogy milyen tiszteletadást fog adni MJ-nek az IIFA-díjátadón.

Sonu Nigaam Jermaine Jacksonnal, Michael Jackson bátyjával énekelt június 24-én az IIFA díjátadó ünnepségén Torontóban. Ők ketten felléptek az IIFA Rocks-on – egy zenei és divateseményen, amelyet a Ricoh Coliseumban tartottak, Michael halálának második évfordulója előestéjén. A dalt, amelyet a duó előadott, családja választotta Michael tisztelgő dalának, aki 2009. június 25-én halt meg.

Sonu Nigam beszél erről a dalról és a Michael Jacksononnal kapcsolatos emlékeiről.

Volt már alkalmad személyesen találkozni a legendával, Michael Jacksonnal?

Nem várt rám eleget. Michael Jacksonnak még pár évet kellett volna várnia rám, mivel éppen most jutottam el Amerikába, és mire Los Angelesben letelepedtem, elhunyt. Amikor Michael Jackson elhunyt, alig 4 mérföldre volt a házamtól.

Melyik volt az első dal, ami miatt Michael Jackson rajongóvá váltál?

Sok zenéjét hallottam korábban, de a „Black or White” című szám az, ami tetszett a videó, a tánca, az éneke és mindene miatt – akkoriban nagyon megérintett.

Mit gondolsz arról, hogy tisztelegni fogsz a pop királya előtt halálának 2. évfordulóján, és hogy együttműködsz Jermaine Jacksonnal, és fellépsz vele az IIFA-n idén?

A tisztelgés, amit Jermiane-nel az öccse, Michael Jackson iránt tettem, nem történt szándékosan Michael 2. évfordulója előestéjén. Nagyon lassan történt. Amikor Michael Jackson elhunyt, írtam egy dalt, és megosztottam a családommal az interneten, mivel megkértem a családomat, hogy írjanak néhány dalszöveget Michael Jacksonról tisztelgésként a mi oldalunkról. Los Angelesben találkoztam egy barátjával, “Riz”-vel, aki producer és nagyon népszerű énekes ott, és ő komponálta a dalt ugyanazzal a szöveggel. Egyszer Jimmy Jackson leszállt az egyik előadására a Shrine előadótermében Los Angelesben. Ekkor mutattak be neki először, és másnap meghívott ebédelni. Hallotta a dalt, és emlékszem, hogy könnyek gördültek ki a szeméből. Azt mondta, hogy ha Michael élne, pontosan ezt szeretné elmondani a világnak. Jimmy annyira el volt ragadtatva, hogy megkérdezte, nem tud-e valamiben segíteni, hogy kiadjam a dalt. Ekkor javasoltam neki, hogy legyen a részese, és valamikor velem énekelte ezt a dalt Los Angelesben. Ekkor jöttem rá az őszinteség igazi erejére, mert amikor ezt a dalt írtam, teljes őszinteséggel írtam. Szó szerint olyan volt, mintha Michael Jackson az idősebbek fáradságát hozta, hogy együttműködjön Sonu Nigammal, és gondoskodjon arról, hogy ezt a dalt sokkal szélesebb közönség hallja, mintha egyedül énekelném ezt a dalt. Jimmy Jacksonnal a dal közönsége a világ!

Hogyan jellemeznéd a dal témáját, mire számíthatnak a hallgatók?

Ez nem egy tipikus tisztelgés, amikor azt mondjuk, hogy szeretünk, Michael, hiányzol nekünk Michael és mindezek a dolgok. Megpróbáltunk egy mélyebb történetet elmondani Michael Jacksonról. A mélyebb történet az volt, hogy egész életében mindent megtett és megváltoztatta a zene arculatát; egyfajta forradalmat hozott a zenében – a stílusmeghatározásban, a zene üzletében és természetesen a táncában. De a magánélete mindig a szkennerek alatt volt. Szerették az emberek, és néha még akkor is kigúnyolták. Ugyanazok az emberek, akik szerették, néha megnehezítették az életét, és talán a kozmosza is ezt akarta. Ikon volt, élete egy pontján kissé hanyagul viselkedett, és a magánélete nem volt olyan könnyű, mint kellett volna. Így a dalban arról beszéltünk, hogy az emberek nem igazán adják meg a legenda jogcímet, amikor élnek, és csak akkor hiányzik a jelenléte, amikor a legenda távozása után betelik a vákuum. Pontosan ez történt Michael Jackson életében. Csak a halála után jöttek rá az emberek, milyen óriási veszteség érte a Földet.

Milyen élményeid voltak ennek a dalnak a felvételei közben Jermaine Jacksonnal?

Még mindig emlékszem, hogy a feleségemmel, a fiammal és én ebben a legendás Los Angeles-i stúdióban voltunk, a „The Village” nevű stúdióban, és Jermaine éjjel megérkezett. Jermaine-nek kora reggeli járata volt, így ő, mint egy nagyon kedves fiú, eljött a stúdióba, megtanulta tőlem a dalt, és elénekelte. Könnyű volt rávenni énekelni, mert nem volt túl sok gondja a dobással. Annak ellenére, hogy nagyon fáradt volt, és nem volt felkészülve a dal eléneklésére, nagyon jó munkát végzett. Nagyon meglepett, hogy megértette, mit próbálok neki elmagyarázni. Pontosan azt csinálta, amit szerettem volna, és jó volt rávenni énekelni, mert ez az én dalom volt, és itt egy tisztelgést tettem, ahol Michael Jackson bátyjával énekeltem el ezt a tisztelgést Michael Jacksonnak.

Tervezel további dalok megjelenését?

Nos, sok mindent csinálok. Nemrég adtam ki első angol kislemezemet ‘Let’s go for glory’ címmel, és most ez a második kislemezem. Sok más dolog is előkerül. Szóval most egy tekercsben vagyunk!

Sonu Nigam – This Is It című száma, amit Jermaine Jacksonnal együtt énekel: